TUN DR. MAHATHIR MENYAMPAIKAN ANUGERAH PERDANA DI GRAND FINALE ACA CHAMPIONSHIP MALAYSIA KE-6

by Kevin Chong
0 comment
Tun Dr. Mahathir, Perdana Menteri Malaysia ke-4 dan ke-7

KUALA LUMPUR, 24 JUN 2021 – Adobe Certified Associate (ACA) Championship Malaysia 2021 kembali dan memperkenalkan anugerah tambahan baharu – Anugerah Perdana, di mana YABhg. Tun Dr. Mahathir akan memilih karya seni kegemarannya dari pertandingan tersebut untuk menerima anugerah berprestij itu. Befrienders KL (NGO), benefisiari ACA Championship Malaysia 2021, telah menetapkan tema untuk pertandingan buat tahun ini untuk meningkatkan kesedaran mengenai pencegahan bunuh diri.

Walaupun penuh cabaran dihadapi disebabkan negara kita dalam ‘Full MCO’, Creative Cloud Community (CCC) telah menganjurkan pertandingan sepenuhnya melalui kaedah digital. Pertandingan tersebut yang biasanya mewajibkan semua peserta berkumpul di dewan untuk menyediakan reka bentuk mereka dalam jangka masa 8 jam, dicapai dengan menggunakan platform perbualan digital di mana Pemeriksa ACA dapat mengawasi semua peserta melalui Livestream. 

The Befrienders KL memilih tema – “Where There’s Life, There’s Hope” untuk pertandingan tahun ini, untuk meningkatkan kesedaran mengenai pencegahan bunuh diri, terutama bagi generasi muda di Malaysia. Dengan kes bunuh diri yang semakin meningkat di Malaysia semasa wabak ini, topik ini amat penting untuk disentuh. Menurut Befrienders KL, panggilan yang diterima hampir dua kali ganda dalam masa wabak ini. Besar hati ACA Championship Malaysia 2021 untuk menerangkan perkara ini dan mendidik orang ramai supaya menjaga orang yang disayangi. 

3 Pemenang Teratas ACA Malaysia 2021

Grand Finale ACA Championship Malaysia 2021 berlangsung di Facebook Live , di mana tiga (3) peserta teratas yang akan mewakili Malaysia dalam pertandingan antarabangsa – ACA World Championships, telah diumumkan. Hadir untuk memberi sokongan di Grand Finale tersebut adalah Badan Kerajaan – Kementerian Pengajian Tinggi (MOHE) & Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC); dan juga penaja – Hewlett-Packard (HP) & Lemonsky.

Karya seni Teo Sze Ting (Pemenang Tempat Pertama)

3 Pemenang Teratas ACA Malaysia 2021

#NAMAINSTITUT
1Teo Sze Ting Tunku Abdul Rahman University College
2Tan Jia YiUniversity Malaya
3Nur Nadirah Binti RazaliSwinburne University of Technology
4Imran Syafiq Bin Mohd ZinUniversiti Teknologi MARA – Puncak Alam
5Chong Shu YaoHan Chiang University
6Yoon Yin KhooSaito University College
7Loh Jye JinnEquator College – Penang
8Nico WynnIACT College
9Ong Voon LiUOW Malaysia KDU University College
10Ahmad Syakir Ilman Bin RosdanPoliteknik Ungku Omar
Natalie Sit, Pengasas CCC

“Tahniah kepada 3 pemenang teratas, saya amat kagum atas hasil kerja anda yang amat luar biasa. Saya juga amat gembira kerana dapat memainkan peranan saya dalam membolehkan bakat-bakat muda ini mendedahkan diri mereka di peringkat antarabangsa. Pensijilan ACA adalah kelayakan yang diiktiraf di seluruh dunia dan memberikan pemegang kelebihan dalam temu ramah pekerjaan. Matlamat kami adalah untuk meningkatkan kadar pekerjaan di Malaysia dengan meningkatkan peluang mendapatkan pekerjaan untuk semua calon kami, terutama pada masa yang sukar ini,” kata Natalie Sit, Pengasas CCC.

ACA Championship telah lama bertujuan untuk mendorong generasi muda berkembang; tahun ini, mereka memperkenalkan anugerah tambahan iaitu ‘Anugerah Perdana’, untuk memotivasi dan mendorong para peserta untuk bertanding dengan sepenuh hati. Setelah memeriksa semua reka bentuk grafik daripada 30 peserta terbaik, YABhg. Tun Dr. Mahathir telah memilih karya seni Imran Syafiq Bin Mohd Zin (Universiti Teknologi MARA – Puncak Alam) untuk menerima Anugerah Perdana. Dia mengata bahawa keputusannya untuk memilih reka bentuk Imran adalah kerana ia menggambarkan tema pertandingan dan mesej pencegahan bunuh diri dengan jelas.

Karya seni Imran Syafiq Bin Mohd Zin (penerima Anugerah Perdana)

YABhg. Tun Dr. Mahathir berkata, “Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada pihak penganjur dan semua yang hadir kerana menjemput saya untuk berkongsi pendapat dan menyampaikan anugerah. Saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan tahniah kepada semua peserta. Tugas untuk memilih satu daripada semua penyerahan amat sukar kerana semuanya sangat mengagumkan dan menangkap tema kempen, ‘Where There Life, There’s Hope’. Buat pertama kali, ACA Championship Malaysia menganjurkan anugerah baru, iaitu Anugerah Perdana, yang diperkenalkan untuk memotivasi dan mendorong bakat kami. Kepada generasi muda di Malaysia, saya ingin mengingatkan bahawa tiada jalan pintas untuk berjaya. Peganglah pada nilai-nilai murni dan sentiasa ingat – anda adalah harapan kami untuk masa hadapan.”

Related Posts

Leave a Comment